lunes, 19 de febrero de 2007

El PSPV, diposat a renunciar a la rebaixa del 5% per pactar la llei electoral amb el PP

Noticia extraida de la VILAWEB

El PP ofereix als socialistes de pactar la reforma aquesta setmana · EUPV manté la demanda del 3%
Els socialistes valencians estan disposats a renunciar a l'exigència de rebaixar la barrera electoral del 5% al 3% per a pactar la reforma de la llei electoral amb el PP. Així ho ha anunciat el secretari general del PSPV, Joan Ignasi Pla: 'entre el 5% i el 3% hi ha solucions a mig camí, com el cinc per cent provincial'. L'estatut valencià obliga a reformar la llei per augmentar el nombre de diputats, però cal una majoria qualificada per a fer-ho.

Això vol dir que ambdós partits s'han de posar d'acord. En aquest sentit, Pla ha dit que el PP també hauria de cedir, però els populars no volen tocar la barrera electoral. Fins ara el PSPV havia defensat que la reforma de la llei inclogués la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3%.

L'estatut fa necessària la nova llei electoral, perquè indica que hi haurà d'haver si més no noranta-nou diputats a les Corts (ara n'hi ha vuitanta-nou); també especifica que la convocatòria de les eleccions es farà mitjançant un decret promulgat pel president on s'especificarà el nombre de diputats a triar a cada circumscripció, 'd'acord amb la llei electoral valenciana'.

La nova llei electoral, encallada

Les negociacions del novembre passat van ser infructuoses, sobretot perquè no hi havia acord en la necessitat de rebaixar la barrera electoral, i el debat sobre la reforma de la llei valenciana va quedar tancat en fals.

Sense un acord en la llei electoral, el PP vol que l'augment en el nombre de diputats es resolgui directament pel decret de convocatòria de comicis.

La maniobra legal del PP

Per donar cobertura legal a aquest propòsit, el govern valencià va incloure l'augment de diputats en el projecte de Llei de Govern. Però, segons diverses fonts jurídiques citades pel diari Levante, aquesta maniobra és irregular. Si hi ha, doncs, una base jurídica per recórrer la Llei de Govern, quan sigui aprovada a les Corts (amb una majoria no qualificada), el PSPV, EUPV i el Bloc poden presentar un recurs als tribunals; si més no estudien aquesta possibilitat, segons que han confirmat a VilaWeb fonts d'aquests partits. A més, el secretari d'acció electoral del Bloc, Lluís Miquel Campos, ha explicat que aquest recurs podria arribar al Tribunal Constitucional abans d'un mes, perquè ess tramitaria per la via d'urgència.

No hay comentarios: